BOOK HERE
Image

Γνωρίστε τη Σέριφο

Η Σέριφος, με την πανέμορφη Χώρα, την άγρια ομορφιά και τα συγκλονιστικά τοπία, τις εκθαμβωτικές παραλίες και την μακρά ιστορία, έχει τον δικό της, ιδιαίτερο, κυκλαδίτικο αέρα. Έχει την απαράμιλλη ικανότητα να γοητεύει τον επισκέπτη, να μιλάει κατευθείαν στις αισθήσεις του και να τον κερδίζει για πάντα

Serifos Xora

Η Χώρα

Το διαμάντι της Σερίφου είναι η πρωτεύουσα της, η γραφική Χώρα, που συναρπάζει με την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική της.

Χτισμένη αμφιθεατρικά σε έναν βραχώδη λόφο, με θέα στο Λιβάδι και τον κόλπο του, κερδίζει τον ταξιδιώτη με την πρώτη ματιά. Τα μικρά, λευκά σπίτια που τυλίγονται γύρω από την κορυφή του λόφου δημιουργούν μια ιδιαίτερα γοητευτική εικόνα. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται το Κάστρο, με την εκκλησία του Χριστού και το παρεκκλήσι της Αγίας Σοφίας, από όπου η θέα της θάλασσας του Αιγαίου και των γύρω νησιών είναι συγκλονιστική.

Η Χώρα αποτελείται από δύο γειτονιές, την Πάνω και την Κάτω Χώρα, που ενώνονται μεταξύ τους με σκαλιά. Στην Πάνω Πιάτσα, την γραφική πλατεία στην καρδιά της Πάνω Χώρας, βρίσκεται το όμορφο Δημαρχιακό Μέγαρο. Τα μικρά μαγαζιά που βρίσκονται γύρω από το κτίριο του Δημαρχείου συνθέτουν με τις πολύχρωμες καρέκλες τους ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό χρωμάτων και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της νυχτερινής διασκέδασης του νησιού.

Serifos Istoria Kai Paradosi

Ιστορία & Παράδοση

Η Σέριφος είναι μέρος όπου ο μύθος συναντά την ιστορία. Ιστορία μακρά, που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Πιστεύεται ότι ήταν το νησί των φοβερών Κυκλώπων, που κατοικούσαν στα σπήλαια της, τα οποία μπορεί να επισκεφτεί κανείς και στις μέρες μας. Άλλος μύθος τη θέλει να είναι το νησί που βρήκε καταφύγιο ο νεογέννητος Περσέας με τη μητέρα του Δανάη, νησί όπου μεγάλωσε και ανατράφηκε ο μεγάλος μυθικός ήρωας που σκότωσε τη Μέδουσα.

Τα σιδηρομεταλλεύματα και τα μεταλλεία της Σερίφου έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην ιστορία του νησιού, από την αρχαιότητα έως τον 20ο αιώνα. Χάρη σε αυτά, από τον 6ο αιώνα π.Χ. η αρχαία Σέριφος είχε αποκτήσει το δικό της νόμισμα, που απεικόνιζε το ζώο της Σερίφου, τον βάτραχο. Στις αρχές του 20ου αιώνα, η εξαθλίωση και οι άσχημες συνθήκες εργασίας οδήγησε τους μεταλλωρύχους σε αιματηρή εξέγερση που είχε ως αποτέλεσμα την καθιέρωση του 8ωρου εργασίας. Τα παλιά ορυχεία, η σκάλα φόρτωσης του μεταλλεύματος και τα σκουριασμένα βαγονέτα παραμένουν στο Μέγα Λιβάδι και αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του τοπίου και της νεότερης ιστορίας του νησιού.

Η Χριστιανική παράδοση και η βυζαντινή ιστορία της Σερίφου αντικατοπτρίζεται στις πολυάριθμες εκκλησίες της. Περισσότερες από 116 εκκλησίες και ξωκκλήσια βρίσκονται διάσπαρτες σε ολόκληρο το νησί, σε οικισμούς, βουνοκορφές και απόμερες παραλίες περιμένοντας τον επισκέπτη να τις ανακαλύψει. Ξεχωρίζουν το μοναστήρι του Ταξιάρχη, με τη κατανυκτική λειτουργία της Ανάστασης και η Εκκλησία της Παναγίας Σκοπιανής, με το μεγάλο πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου.

Serifos Paralia Ganema

Οι Παραλίες

Η Σέριφος είναι το νησί των Κυκλάδων με τις περισσότερες παραλίες:

72 Παραλίες με χρυσή αμμουδιά, λεπτά βότσαλα ή βραχώδεις ακτές, με πεντακάθαρα, βαθυγάλαζα νερά.

Πολλές από αυτές τις παραλίες είναι προσβάσιμες οδικώς, ενώ στις περισσότερες οι επισκέπτες φτάνουν μέσα από μονοπάτια ή μέσω θαλάσσης.

Η Ψιλή Άμμος, ο Άγιος Σώστης, το Γάνεμα και η Βαγιά είναι μερικές μόνο από τις παραλίες που πρέπει να απολαύσει  κάθε επισκέπτης της Σερίφου.

Topio 3

Το Άγριο Τοπίο

Η καμωμένη από γρανίτη και σίδερο γη της Σερίφου είναι η πιο άγρια των Κυκλάδων.

Ωστόσο, παρά την στέρφα γη και τα επιβλητικά βραχώδη τοπία, ο τρόπος που την αγκαλιάζει η γαλάζια θάλασσα του Αιγαίου την έχει ευλογήσει με κάποιες από τις ομορφότερες ακρογιαλιές του. Η Σέριφος διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών και περιπατητικών διαδρομών.

Μονοπάτια με έντονα τα χρώματα του σιδηρομεταλλεύματος και της πέτρας, αρωματισμένα με θυμάρι, ρίγανη και κάπαρη, που οδηγούν σε μαγευτικούς κόλπους με καταγάλανα νερά ή σε απομακρυσμένα ξωκλήσια.

Αυτός ο τόπος όμως, με την άγρια ομορφιά και τα πλούσια αρώματα, παράγει εξαιρετικής ποιότητας μέλι και κρασί, που αξίζει να δοκιμάσει κάθε επισκέπτης του.